BİLGİ İSTE İLETİŞİM

Malta'da Öğrenciler İçin Yasal Çalışma İzni

Malta’daki eğitime istihdam bakanlığı ile turizm bakanlığının ortak yürüttüğü çalışma sonucunda, Malta’da uzun dönem dil ya da akademik (lisans, yüksek lisans, doktora vs.) amaçlı eğitim gören öğrencilere Malta'da yasal çalışma izni artk mümkün. Malta hükümeti, sunulacak olan bu çalışma izni imkânı ile eğitim sektöründeki potansiyelini ve tanınırlığını arttırmayı planlamaktadır.

  • Dil eğitimi amaçlı gelen öğrencilere kabul yerine, ikamet izni verilecek ve öğrenciler izinlerini ülkelerine dönmeden uzatabilecekler. Kalışın 1 yılı aşması durumunda ise tekrar ikamet iznine baş vurmaları gerekecektir.
  • AB üyesi olmayan TCN (Third Country Nationals) ülkelerinin vatandaşlarına (Türkiye dâhil) sağlanacak bu imkan ile, haftada yasal olarak 20 saate kadar çalışma imkânı sunulacaktır.
  • Böylece AB dışından gelen öğrenciler, AB vatandaşı öğrenciler gibi yasal çalışma iznine sahip olacaklardır.
  • Dil okulları için 2 yıl, üniversite eğitimi için ise 4 yıl boyunca oturum uzatma işlemlerini Malta’dan gerçekleştirebilerek, bu esnada part-time çalışma imkanından faydalanabileceklerdir.
Malta'da Öğrenciler İçin Yasal Çalışma İzni

Çalışma izni ile ilgili olarak bazı kurallar ve kısıtlamalar söz konusu: 
  • Çalışacak olan öğrenci sosyal sigorta primi ödeyemiyor olacağından ücretsiz hastane hizmetinden faydalanamayacaktır. Ayrıca rutin vize başvurularında gereken 30,000 EUR kapsamlı yurtdışı sağlık sigortası ile sigorta kapsamında sağlık hizmetinden faydalanılabilmektedir.
  • Çalışma izni imkanı, 90 günün üzerindeki kayıtlar için geçerlidir ve çalışma izni 90 günün bitiminde başlamaktadır.
  • Haftada maksimum 20 saat çalışılabilir.
  • Haftada en az 15 saatlik (20 ders) bir programa kayıt olunması gerekir
  • Çalışma izni başvurusu için, ilk aşamada 150 EUR talep edilecek ve çalışma izninin onaylanması sonrasında 80 EUR daha ödenmesi gerekecektir.
  • Çalışma izni, vizenin bitiş süresinin son gününe kadar geçerlidir.
  • Çalışma izni alabilmek için, devam edilen öğretim kurumundaki devam yüzdesinin %75’in altına düşmemesi gerekmektedir. 
  • Öğrencinin iş bulup anlaştığı iş yeri sahibi, Türkiye’deki İş ve İşçi Bulma Kurumu’nun bir muadili olan JobsPlus’a başvurmalı ve AB vatandaşı birisi yerine neden AB dışından bir çalışana ihtiyaç duyduğunu ıspatlaması gerekli. 
  • Ayrıca işverenin TCN kapsamındaki ülkelerden işe alacağı çalışanla ilgili mevcut iş ilanının JobsPlus platformunda 2 hafta süreyle yayında olması gerekiyor.
  • Ancak Malta Vacancy Exemption klasmanındaki pozisyonlar için, AB vatandaşlarından kimsenin bulunamadığının kanıtlanması kuralı ortadan kalkıyor. Bu mesleklerdeki adayların Malta’daki işverenlerinin, adayın bu pozisyona uygun ve yeterli olduğunu deklare etmeleri gerekmektedir.
Malta Vacancy Exemption listesinde tanımlanmış olan meslekler aşağıdaki gibidir. Ancak bilinmesi gereken, bu liste zaman zaman güncellenebilmektedir:
  1. Health Related Professionals: Personal Care Workers (Home Based For Aged or Disabled Persons), Chemists, Doctors (General Practice, Specialised Medical), Nurses, Veterinarians.
  2. Technical & Building Professionals: Architects and Civil Engineers, Engineers (Electronics), Geologists, Geophysicists, Engineers in Aviation Maintenance.
  3. IT, Finance, Gaming and Education Professionals: Accountants, Auditors, Tax Related Professionals, University and Higher Education Teachers/Lecturers, Computer Network Professionals, Computer Programmers, IT Counsultants, Engineers (Computer Hardware & Software), Systems Analysts, Gaming Developers, Games Presenters, Product Owners, Site Developers, Search Marketers, Tech Developers
Malta'daki en iyi ve indirimli dil okullarını incelemek için tıklayınız. 

Malta'da eğitim alırken yasal çalışma iznine başvurmak için gereken belgeleri aşağıda bulabilirsiniz.
Malta Vacancy Exemption
Procudure for TCN
Application Form for TCN
Check-List for TCN



İlişkili Diğer Yazılar:
» Tüm Yurtdışı Eğitim Makalelerimiz