İlk defa gidecek olanlar için yurtdışında yaşamak biraz değişik ve zor bir tecrübe olabilir. Ancak alışan öğrenciler için de vazgeçilmez bir tutkuya dönüşebilir. Kişinin karakteri ve yaşam tarzı bunu belirleyen en önemli faktördür.
Bazı öğrencilerimiz buna alışmakta büyük zorluk yaşayıp hatta Türkiye’ye geri dönmek isterken bazı öğrencilerimiz ise ilk günden kendini bulduğunu bize iletmektedir. Kendine biraz zaman verip yurtdışında birkaç hafta kalan öğrenciler ise zamanla yaşadığı yere alışıp kursa da uyum sağlayabilmektedir. Bizim öğrencilerimize önerimiz kendilerine biraz zaman verip bu zaman zarfında arkadaş edinmeleri olacaktır. Böylece her geçen gün kaldıkları yere biraz daha alıştıklarını görüp bundan keyif almaya da başlayacaklardır.
Yurtdışında yaşamanın avantajları dezavantajlarına göre aslında çok daha fazladır. Bunları değerlendirerek avantajlarını ön planda tutmak çok önemlidir. Öğrencinin her şeyden önce belirli bir süre orada olduğunu düşünerek bu sürede alacağı eğitimin gelecek yaşamına sağlayacağı katkıyı, iş ya da akademik alanda yapacağı çalışmaları boyunca yurtdışı tecrübesinin ona bir anahtar görevi görerek açacağı kapıları iyi analiz etmesi gerekir. Bu fırsat insanın hayatı boyunca çoğunlukla bir kez olduğu için bunu en iyi şekilde değerlendirmek gerekir.
Kişinin sadece alacağı eğitimin yanı sıra kendi başına bilmediği bir ülkede yaşaması kendi gelişimi açısından büyük katkı sağlamaktadır. Aynı zamanda kendi ayakları üzerinde durması özgüvenini ve bireysel olarak karar verebilme yeteneğini geliştirmektedir. Bunun yanında yurtdışında edineceği arkadaşlarıyla kuracağı bağlantısı sayesinde belki de yeni yerler ve yeni ülkeler görme şansı elde edecek ve farklı kültürleri de bu şekilde tanıyacaktır. Gördüğünüz gibi yurtdışında yaşamanın avantajları saymakla bitmeyecektir.
Yurtdışında yaşamanın avantajları yanı sıra dezavantajları da mutlaka olacaktır. Ancak uzun vadede bu dezavantajların etkisine bakıldığında oldukça küçük olduğu gözlemlenmektedir. Gidilen ülkenin tabi ki bizlerden çok farklı olduğunu; farklı din, farklı iklim, farklı kültür ve farklı insanlarla etkileşim halinde olmanın avantajlarının yanı sıra bizi rahatsız edebilecek etkileri de olacaktır. Bu etkiler karşılıklı çatışmaya dönüşmediği sürece farklılıklardan beslenecek bir ilişki kurulabilinir. Böyle bir durum söz konusu olduğunda yapılması gereken belli hassas konulara girmeden herkesi anlayışla karşılamak olacaktır. Dayanılması zor farklılıklar olduğunda ise bunu karşı tarafla konuşup düzelmesi için fikir alışverişinde bulunulması daha etkili olur.
En nihayetinde bakıldığında gidilen ülkenin vatandaşı olmadığımızı ve sadece geçici bir süreliğine orada bulunduğumuzu aklımızdan çıkarmamalıyız. Programımızın sonunda ülkemize döneceğimiz için ufak tefek sorunları da görmezden gelmemiz hem bizim mutluluğumuz hem de programımıza odaklanabilmemiz için çok önemlidir.
İtalya, University Of Padua'da Eğitim
Padova Üniversitesi İnsan Hakları bölümüne yüksek lisans için başvurumu yaptım ve 2020 Haziran’da kabul mektubumu almıştım. Devamı
Elif Bakar
Öğrenci
Kanada VanWest College
Merhabalar Sevgili Academix Ailesi, Sizlere Kanada yolculuğumun nasıl başladığı ve sürecin nasıl gittiğini anlatmak istiyorum Devamı
Türkan Berfin Dişikitli
Öğrenci
Mükemmel İki Yıl İçin İtalya’da Master: Politecnico Di Milano Maceram
2018’de İzmir Yaşar Holding’te çalışırken tamamen tesadüf eseri, bir gideyim ne varmış bir bakayım diyerek gittiğim yurtdışı eğitim fuarında tanışt... Devamı
Emre Danışan
Öğrenci
Ücretsiz Master Danışmanlığı ile İskoçya'da Eğitim
Hayatımın en önemli kararlarından birini verirken küçük bir araştırma yapıp bir eğitim danışmanı ile çalışmaya karar verdim. Böylece Academix aile... Devamı
Gizem Kılıçarslan
Öğrenci