GÜÇLÜ EĞİTİM, DÜŞÜK FİYATLAR, ÇALIŞMA İMKANI…

Güçlü Eğitim, Düşük Fiyatlar, Çalışma İmkanı…

Bulunmaz Fırsatlarıyla Almanya…

Son yıllarda özellikle ülkemizde Almanya’da eğitime ilgi çok artmış durumda. Bunun en önemli nedenleri ise çok düşük eğitim ücretleri ve güçlü devler okulları. Almanya’da sadece YÖK denkliği olan devlet üniversitesi sayısı 498’i geçiyor. Yaklaşık 248.000 uluslar arası öğrencinin bulunduğu Almanya’da Türk öğrencilerinin sayısı ise bunun 6000’ini oluşturuyor. Ülkede çok fazla Türk olması, yabancı dilini de geliştirmek isteyenler için negatif bir etken gibi gözükse de, Türk kültürünün ülkede bu kadar yaygınlaşması öğrencilerin kültür şoku yaşama riskini neredeyse sıfıra indiriyor!

Almanya’da ilköğretim 5 yıl, orta öğretim ise 8 ya da 9 yıl sürüyor. Almanya’da eğitim gören öğrenciler toplamda 12 ya da 13 yıllık bir eğitim sonrasında üniversiteye başlayabiliyorlar. Alman üniversiteleri için Türkiye’de olduğu gibi merkezi bir yerleştirme ve sınav sistemi söz konusu değil. Bu nedenler de başvurular doğrudan yüksek öğrenim kurumlarına yapılıyor ve özerk oldukları için de yüksek öğrenim kurumları yapılan başvuruları kendileri değerlendirip öğrenciyi kabul edip etmeyeceklerine karar veriyorlar.

Yüksek Öğrenim

Avrupa eğitim sisteminde 2004 yılından beri köklü bir değişim yaşanmaktadır. Bu değişim sistemi Bologna Deklarasyonu adı altında yüksek eğitim sistemine bir bütünlük ve denklik getirmektedir.

Bologna Deklarasyonu; 47 Avrupa ülkesi ve Türkiye’nin de aralarında olduğu Avrupa standartlarında sorun hakine gelmiş olan denklik sorununu çözmek ve ortak bir standart geliştirmek amacıyla kurulmuş bir yenliktir.

Bu sistemin bir diğer anlamı da, bütün Avrupa ve Türkiye bünyesinde geçerli, şeffaf ve anlaşılabilir bir değerlendirme sistemi oluşturmak. Bu hedef doğrultusunda, uluslar arası alanda genel kabul gören bir eğitim modelleri olan bachelor ve master gibi eğitim tipleri son 4-5 yıldan beri bütün Avrupa ülkelerinde uygulamaya başlanmıştır.

Bununla beraber de pek çok alanda sadece İngilizce eğitim veren bölümler açılmış ve bunlar çok kısa sürede başarılı olmuşlardır. Yeni eğitim sistemine göre lisans eğitimi 3 yıl olmaktadır. Master eğitimi de 1 ya da 2 yıl olarak değiştirilmiştir.

Üniversite

Almanya’da üniversite statüsünde 113 yüksek öğrenim kurumu bulunuyor. Bu sistemle yeni bilimsel çalışma ve araştırmaların, bilim ve teknolojideki son gelişmelerin eğitim alanına hızlı bir şekilde aktarılması amaçlanıyor ve bu yüksek öğrenim kurumlarında her alanda yüksek standartlarda eğitim almak mümkün.

Uygulamalı Bilimler Üniversiteleri

Almanca ismi Fachhochschule olan bu yüksek öğrenim kurumları Türkiye’deki “Meslek Yüksek Okulları” ile denk kurumlar değildir. Bunlar üniversite statüsündedir. Fachhochschule’lerin en belirgin özelliği uygulamalı ve teknik eğitime yönelik olmalarıdır.

Almanya’da 146 Fachhochschule bulunuyor ve bu kurumlarda üniversite ve teknik üniversitelerden farklı olarak daha iş hayatına ve pratik eğitime dayalı öğrenim programları sunuluyor. Fachhochschule’ler bu nedenle endüstri ve işletmelerde yakın bir işbirliği içerisinde çalışıyor. Müfredat ve program içerikleri sanayi ve işletmelerin ihtiyaçları göz önüne alınarak planlanıyor ve staj ile şekilleniyor. FH’larda bu nedenle ağırlıklı olarak teknik alanlarda ve işletme bölümlerinde eğitim veriliyor, dolayısıyla da tıp, sosyal bilimler veya hukuk gibi aşanlarda öğrenim görme imkanı yoktur.

Sanat ve Müzik Akademisi

Almanya’da sanatın ve müziğin çeşitli kollarında eğitim veren 46 adet akademi ve konservatuar bulunuyor. Türkiye’de bu alanlardaki öğrenimi üniversitelerin alt birimleri olarak güzel sanatlar fakültelerinde görebiliyorken, Almanya’da bunlar için ayrı yüksek öğrenim kurumları bulunuyor. Genel olarak Almanya’daki her türlü yüksek öğrenim kurumu için analitik düşünmeye, bilimsel araştırma yapmaya, problem çözmeye, takım çalışması içinde yer alamaya, proje yürütmeye, derslere aktif olarak katılmaya teşvik ettiğini söyleyebiliyoruz. Ezberci ve sadece teorik bir eğitim anlayışından ziyade uygulamalı bir eğitim sistemi söz konusudur.

Master Programları

Başvuru koşullarında öne çıkan özellik ise lisans, diploması ve programın belirlediği ölçüde dil bilgisi yeterliliğinin sertifikayla kanıtlanmasıdır. Ayrıca master programlarında başvuruda bulunan alanla ilgili temel bilgilerinin var olması şart koşuluyor.

Doktora

Almanya’da doktora için ön koşul, genellikle Yüksek Lisans Diploması alınmış olmasıdır. Yüksek lisans eğitimini tamamlamış olan öğrencinin kendisine bir danışman bulma zorunluluğu vardır. Eğitim dili İngilizce ya da Almanca olarak doktora eğitimi alınabilir. Doktora eğitiminde genellikle ders olmaz. Tamamen araştırmaya yönelik bir eğitimdir ve toplam 3 yıl sürmektedir. Doktora programını tamamladıktan sonra alınan diplomanın ise %100 YÖK denkliği bulunmaktadır.

Başvuru Şartları

Türkiye’den bir öğrencinin Almanya’daki herhangi bir lisans programına başvurmak için gereken şartların başında lise diplomasında sahip olması ve ÖSS sınavı sonunda okumak istediği 4 yıllık örgün öğretime yerleştirilmiş olması gerekiyor. Öğrenci Almanca eğitim alacaksa o zaman TestDaf, DSH veya Goethe-Institut tarafından yapılan ZOP gibi sınavlardan birine sahip olmalı. Eğer eğitim dili İngilizce ise yine TOEFL sınavından gereken puanı alması şart koşuluyor.

Alman Üniversiteleri tarafından istenilen belgeler

Liseyi bitirenler için; Almanca/İngilizce yazılmış özgeçmiş, lise diploması, ÖSS sınav sonuç belgesi (Kazandı belgesi), ÖSYS sınav sonuç belgesi (Yerleştirme belgesi), lise son sınıf not dökümü, Almanca/İngilizce dil düzeyini gösteren belge. Bütün belgelerinin noter onaylı ve Apostille tastiği yapılmış yeminli Almanca tercümeleri gerekmektedir.

Eğer istenilen belgeler Almanca veya İngilizce alınabiliyor ise o şekilde de başvuru dosyasına eklenebilir. Ayrıca kabul belgesi ulaşır ulaşmaz öğrencinin kendisine Almanya’daki geçimini temin edecek (aylık 650 EUR) bir garantör bulması ve kendisinden bir taahhütname alması gerekmektedir. Hem lisans hem yüksek lisans için başvuru tarihleri çok değişken olabildiği için öğrencilerin kendilerine uygun programları belirlerken bu tarihleri de dikkate almaları gerekiyor.

Almanya’da Almanca veya İngilizce

Almanca dili yeterli olmayan öğrenci Almanya’daki dil okullarında en az haftada 20 saat kurs görerek kabul alabilir ama bu hiçbir zaman üniversiteye kesin yaptığı anlamına gelmez. Dil okuluna giden öğrenci üniversiteye gidebilmek için ayrıca başvuruda bulunmak ve kabul almak zorundadır.

Bu kural İngilizce eğitim veren lisans ve lisansüstü bölümler için de geçerlidir. Üniversite haricinde gidilecek özel kursun en ideali ise 40 sat yani günde 8 saatlik yoğun dil kursudur. Ancak bu şekilde Alman üniversitelerinin istediği seviyeye 6 ay hatta daha kısa sürede ulaşılabilir.

Burs İmkanları

Yabancı öğrencilerin burs temin edebilmesi çok güçtür. Ancak birinci yıldan sonra akademik başarıları en üst düzeyde olan öğrencilerin burs almaları mümkün olabilir. Devler okulları lisans düzeyindeki öğrencilere genelde hiç burs vermez.

Çalışma İzni

Öğrencilerin kişisel harcamaları ve konaklama masrafları için en az aylık 650 € civarında bütçe ayırması gerekiyor. Federal Alman Yabancılar Yasasındaki düzenlemeye göre Almanya’da yabancı uyruklu öğrencilerin 90 gün full time yada 180 gün part time çalışma izinleri de bulunuyor.

Bu şekilde tüm masraflar karşılanmasa da; öğrencinin bütçesine bir katkı sağlamış oluyor. Yeni yasal düzenlemeyle birlikte yabancı öğrenciler eğitimlerini tamamladıktan sonra kendilerine iş veya staj olanağı ayarladıklarında bir yıla kadar bu konuda tecrübe edinme imkanına da sahip oluyorlar.

Akare Magazin makalesinden alinmistir.

Academix Hakkında

Academix Yurtdışı Eğitim Danışmanlık olarak 1996'dan beri dünyadaki pek çok prestijli dil okulu, lise ve üniversitenin Türkiye kayıt ofisi olarak çalışmaktayız. Tüm öğrencilerimize okul ve program seçiminden, kayıt işlemlerine, vize işlemlerinden, seyahat organizasyonuna kadar tüm aşamalarda ücretsiz danışmanlık sunmaktayız.Neden yurtdışı eğitim danışmalık hizmeti almalısınız?

Öğrenci Yorumları

Academix ile İrlanda'da Üniversite Eğitimim

academix ile irlanda'da eğitim alan öğrencimiz Dublin City University'deki tecrübelerini bizimle paylaşıyor   Devamı

Can YÜCEL
Can YÜCEL
Öğrenci
Academix'le Brighton'da Genel İngilizce ve Eastbourne'da IELTS Hazı...

Öğrencimiz Mehmet Altay'ın danışmanı Asiye yardımıyla Academix'le Brighton'da Genel İngilizce ve Eastbourne'da IELTS Hazırlık Eğitim süreci   Devamı

Mehmet Altay
Mehmet Altay
Öğrenci
İngilizce Öğrenme Serüvenim: Academix ile Yola Çıktım, Cambridge'de...

İngilizce öğrenme amacıyla Academix danışmanlık şirketiyle çalışmaya karar verdim. Cambridge Stafford House'da eğitim aldım ve Edinburgh'da geçirdi...   Devamı

Merve TEKE
Merve TEKE
Öğrenci
Academix'le Eastbourne'da Dil Okulu Deneyimim

Eastbourne'da dil okulu deneyimim: Sosyal aktiviteler eksik, konaklama ve şehir memnun edici. Yaz dönemi tercih edilmeli. Yemekler zorlayıcı, ekono...   Devamı

Şeyma G
Şeyma G
Öğrenci
Tüm Yorumlar...

Danışman Yorumları

Akdeniz’in En Huzurlu Adası Malta

Yerli halkın ‘görkemli’ olarak adlandırdığı, tüm yapıların adaya özgü sarı taş ile inşa edildiği Malta’nın, doğal limanları, ılıman iklimi ve çok k...   Devamı

Mustafa Fidan
Mustafa Fidan
Danışman
Dubai'de Eğitim ve Yaşam

Dubai; herhangi bir Avrupa kentini aratmayan modernliğe sahip bir şehirdir. İhtişamlı gökdelenleri, estetik yapıları, göz kamaştıran sahilleri ve t...   Devamı

Mustafa Fidan
Mustafa Fidan
Danışman
İTALYA’DA MÜHENDİSLİK ve BİLGİSAYAR ALANINDA İNGİLİZCE LİSANS PROGR...

2023 eğitim yılı itibariyle İtalya’da mühendislik ve bilgisayar bilimleri alanında İngilizce olarak lisans eğitimi sunan 9 tane üniversite bulunmak...   Devamı

Hakan Nur
Hakan Nur
Danışman
Kore'de Çalışma İzinli Dil Eğitimi

Kore’de Korece dil eğitimi almak isteyen öğrenciler Türkiye’ye özel uygulanan vize muafiyetinden yararlanarak 90 güne kadar vizesiz bir şekilde Kor...   Devamı

Hakan Nur
Hakan Nur
Danışman
Tüm Yorumlar...

Bizi Takip Edin

YURTDIŞI EĞİTİM NAVİGASYON

Yurtdışı Eğitim Hakkındaki Tüm Merak Edilenler