ÜNİVERSİTE ARAŞTIR BİLGİ İSTE İLETİŞİM

İngiltere'de Eğitim ve İngiltere Vizeleri

İngiltere'de yaz okulları ve İngiltere'de dil okulları için İngiltere vizesi: Vize kişiye özel düzenlenen, bir ülkeye izinli bir biçimde giriş yapmanızı ve o ülkeden çıkış yapmanızı sağlayan resmi bir belge olup; süreleri, ziyaret amaçları ve sunduğu şartlar itibariyle farklı kategorilere ayrılmıştır. İngiltere’de dil okulları ve yaz okulları programlarına katılacak öğrenciler için 2 farklı vize tipi sunmaktadır. Vize başvurusu ve gerekli evraklar ile ilgili bilgilere http://www.ukba.homeoffice.gov.uk web sitesinden ulaşabilir, ya da başvuru konusunda yurtdışı eğitim danışmanından ücretsiz danışmanlık hizmeti alarak daha profesyonel ve nitelikli başvuru yapabilirsiniz.

General Student Visa (Genel Öğrenci Vizesi ve GSV-Tier 4) ve Student Visitor Visa (Ziyaretçi Öğrenci Vizesi) olmak üzere iki farklı tip olan öğrenci vizeleri yaş kriterine göre kendi içerisinde de yetişkin ve çocuk olmak üzere ikiye ayrılmaktadır. Vizenizdeki geçerlilik tarihlerine de uygun olması halinde kurs başlangıç tarihinizden 7 gün öncesine kadar İngiltere’ye giriş yapabilirsiniz. İngiltere’ye girişiniz esnasında vizeniz kontrol edilecek olup, vize almış olmanıza rağmen okul kabul belgeniz, konaklama davetiyeniz sizden talep edilebilir, yanınızda birer kopyasının olduğundan emin olunuz. 18 yaş altı öğrencilerin ayrıca aile izin belgelerinin tercümelerini (muvaffakatname) seyahat sırasında yanlarında taşımaları gerekmektedir.

Vizenin geçici olarak size o ülkede bulunma hakkı tanıdığının bilincinde olarak ülkenin kanunlarının gerektirdiklerini yapmak, yasakladıklarını yapmamakla mükellef olduğunuzu unutmayın.

Vizenizi teslim aldığınızda kişisel bilgilerinizi kontrol etmeniz ve vizenizi aşağıdaki gibi incelemeniz faydalı olacaktır. Eğer yanlış olduğunu düşündüğünüz bir unsur var ise zaman kaybetmeden eğitim danışmanınız veya konsolosluk ile iletişime geçiniz. 



1-Vize numaranız: Vizenize tanımlanmış kimlik numarasıdır. Seyahatiniz esnasında ya da daha sonraki başvurularınızda bu numaraya ihtiyacınız olabilir.

2-Vizenizin geçerlilik tarihleri: Vizenizin hangi tarihten itibaren geçerli olduğunu ve en son hangi tarihte kullanılabileceğini belirten zaman dilimini içerir. Belirtilen ilk giriş tarihinden önce ülkeye giriş yapamayacağınız gibi belirtilen vize geçerlilik tarihinin ardından yapılacak çıkışlar yasal işleme tabi tutularak cezalandırılmaktadır.

3-Giriş koşulu: Vize geçerlilik süreniz içerisinde ülkeye kaç defa giriş çıkış yapabileceğinizi bildirir. Bu kısımda “01” ifadesi kalış sürenizi doldurmamış olsanız bile İngiltere’ye 1 kez giriş yapma hakkınız olduğunu, “02” vize süreniz içerisinde 2 defa giriş yapabileceğinizi, “MULT” ibaresi ise vize geçerlilik süresi içerisinde, gün sayısını aşmaksızın istediğiniz kadar giriş yapabileceğinizi belirtir.

4-Vize süresi: Vize tarihleri arasında İngiltere’de kalabileceğiniz maksimum gün sayısını belirtir. Kimi durumlarda vize geçerlilik tarihleri bitmemesine rağmen, kalış süresi tamamlanmış olabilir, özellikle dikkat edilmesi gerekir.

5-Vize tipi: Vizenizin kategorisini belirtir ve İngiltere’de bulunduğunuz süre içerisinde belirtilen kategorinin şartlarını yerine getirmeniz gerekir.(Ör: Çalışma izni, vize uzatma hakkı, vb.)

Vizenizin alt kısmında özel koşullar yer alabilir. Bu ifadeler kalış süreniz içerisinde özellikle dikkat edilmesi gereken koşullardır. Örnekte yer alan ve en fazla karşılaşılan koşullardan olan “NO WORK OR NO RECOURSE TO PUBLIC FUNDS” ifadesi İngiltere’de çalışamayacağınızı ve hükümetin İngiliz vatandaşlarına tanıdığı vergi, kira yardımı, ücretsiz sağlık hizmetleri (acil durumlar dışında) gibi olanaklardan faydalanamayacağınızı belirtir.

Genel Öğrenci Vizesi ve Ziyaretçi öğrenci vizesi arasındaki farklar

1-Genel öğrenci vizesi, ziyaretçi öğrenci vizesinin aksine gerekli şartlar yerine getirildiği takdirde uzatılabilir.

2-Ziyaretçi öğrenci vizesi ile İngiltere’de öğrenci maksimum 6 ay eğitim alabilir.

3-Genel öğrenci vizesi ile İngiltere’de eğitim alan öğrenciler, sadece vizenin kabulü sağlanan okuldan eğitim alabilirler. Bu durumlarında değişiklik olması halinde vizelerinin de yenilenmesi gerektiğinin farkında olmaları beklenmektedir. Genel öğrenci vizesinin üzerinde ek olarak kabul belgesi alınan okulun kodu yer alır.

4-Genel öğrenci vizesi almak isteyen öğrencilerin intermediate (orta) seviyede İngilizce bilgisine sahip olması gerekmekte olup, okullar kabul öncesi öğrencilerin seviyesini test ederler. 

İngiltere'de Dil Eğitimi ve İngiltere'de Yaz Okulu hakkında daha detaylı bilgi için lütfen linke tıklayınız.



İlişkili Diğer Yazılar:
» Tüm Yurtdışı Eğitim Makalelerimiz